play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio NRG Beat The Silence!

Hoe NRG Begon

Op zaterdag 15 juli 1995 ging NRG 106.3 van start. Vanaf de eerste dag had NRG een grote naamsbekendheid, onder andere doordat je werkelijk overal die opvallende NRG-posters tegenkwam. Het NRG-promotieteam deelde tienduizenden flyers uit op het strand, op Parkpop en op andere drukbezochte plekken. Er was een grote warming-up beach party in de Body Glove Beach Club in Scheveningen en een groot openingsfeest in discotheek De Tempel. Op de radio viel NRG natuurlijk vooral op door de professionele programmering, die in geen enkel opzicht leek op die van een doorsnee lokale omroep. NRG was snel en jong en ook technisch zijn tijd ver vooruit.

Studio

De eerste studio was boven discotheek De Tempel in Den Haag. Begin 1996 verhuisde de studio naar de Schieweg in Delft. Tot aan oktober 1998 zouden de programma’s daar vandaan komen. Tegelijk met de verhuizing naar Delft kreeg NRG overdag een commercieel aantrekkelijker en voor adverteerders interessant karakter. Waar critici NRG eerder een ‘housezender’ noemden, werd het nu ‘Hitradio voor de Haaglanden’, een jong radiostation voor de hele regio. Door het strakke ‘format’ en de sterke marketing bleef NRG succesvol met een herkenbaar geluid, dat veel luisteraars wist vast te houden.

Vormgeving

NRG wilde in alles professioneel zijn. Dat hield niet op bij de beste muziek en dj’s. Ook de jingles, promo’s en andere ‘vormgeving’ moesten van topkwaliteit zijn. Daarom kocht NRG het jinglepakket dat ook werd gebruikt door een van topradiostations in Amerika en liet het in het Nederlands inzingen. Zelfs 25 jaar later klinkt het nog als een klok. Ook de kwaliteit van de reclamespots moest aan hoge eisen voldoen. Alles om voor luisteraars én adverteerders een zo goed mogelijk product te bieden.

  • play_arrow

    Hoe NRG Begon admin

Techniek

Waar het tegenwoordig heel gewoon is om een groot deel van de uitzendingen te automatiseren, was dat in 1995 nog heel bijzonder. NRG werkte met Italiaanse radiosoftware om muziek, jingles en reclames mee uit te zenden. Dat kon volledig geautomatiseerd, maar de dj kon de computer ook zelf bedienen. NRG hoorde bij de eerste radiostations in Nederland die zo ver waren geautomatiseerd.
En dan het geluid. Dat knalde bijna letterlijk je radio uit. Net zo energiek en krachtig als de muziek van NRG. Ook op dat gebied kon NRG zich meten met de grote radiostations in Nederland.

Flyers en heel veel flyers

In aanloop naar de lancering van NRG 106.3 – bijna 25 jaar geleden – moesten we natuurlijk ook flyers maken: véél flyers met vooral ook véél tekst. Het ontwerp was, laten we zeggen, nogal opvallend en in ieder geval typisch jaren ’90. En eerlijk is eerlijk, NRG 106.3 is er niet minder succesvol door geworden. nostalgie #25jaar #RadioNRG #TheNextRadioGeneration #flyer #marketing #Haaglanden #radio #NRG #ThrowbackThursday.

0%